Loading Map...

Na de reis

Written on: Friday August 8th, 2008

A journal entry from: China July 2008

Wat we hebben meegemaakt allemaal kunnen we nog niet goed bevatten. We hebben leuke dingen meegemaakt, rare en irritante dingen, we hebben heel erg gelachen maar ik heb ook gehuild uit frustratie als alles weer eens heel erg tegen zat. Het is lastig uitleggen aan mensen hoe je, je als westerling voelt in China. Je wordt daar niet begrepen, je voelt je raar, je hebt het idee dat je wordt uitgelachen en wordt opgelicht. Terwijl we ook heel veel leuke mensen hebben gesproken.

Het is een land dat we nooit goed zullen begrijpen. Wat daar allemaal is gebeurd en nog steeds gebeurd zul je nooit allemaal weten. Nu de Olympische spelen in Beijing eraan komen, komt er steeds meer over China in het nieuws. Absoluut niet allemaal leuke dingen. De mensenrechten worden daar bijvoorbeeld genegeerd en de regering doet veel dingen die niet door de beugel kunnen.

Om me te kunnen verdiepen in de Chinese geschiedenis van de vorige eeuw heb ik het boek "Wilde Zwanen" gekocht. Dit boek verteld de verhalen van een oma, moeder en dochter. Drie generaties, drie verschillende verhalen. het verhaal is geschreven door de dochter en het is een verboden boek in China.

In Kunming waar we een paar dagen geweest zijn, zijn aanslagen gepleegd. Twee dagen da dat we vertokken zijn, zijn er twee bussen opgeblazen door moslim extremisten. twee doden en veertien zwaargewonden. De Oeigoeren zoals deze mensen heten, leven in het noordwesten van China tegen de grens met Pakistan. Ze zijn het niet eens met de Chinese regering en ze hebben gezegd dat er tijdens de Olympische spelen ook aanslagen gepleegd zullen worden. Ik was blij dat ik in Nederland pas hoorde van de aanslag, want anders had ik geen trein of bus meer in gedurfd.

Sinds we terug zijn uit China is er al weer veel gebeurd. Er zijn meer aanslagen gepleegd, rellen uitgebroken, mensen opgesloten, de handtekeningen van de Amnesty International voor de Chinese ambassade met betrekking tot de mensenrechten zijn geweigerd en China beweert dat ze zelf de lucht hebben gereinigd voor de spelen boven Beijing. Zo krom af en toe, zo anders. Allemaal raar voor me als ik het zo zie op tv of in de krant. Ik kan niet goed bevatten dat, dat het land is waar we geweest zijn.Ik ben nog steeds bezig met het verwerken van alle informatie die we daar gekregen hebben. De mensen die we gesproken hebben, hebben ons ook soms rare dingen verteld. Zo zijn er nog veel meer dingen?.

Ondanks alles is het wel een mooi land, het was een mooie reis. We zullen het met ons meenemen voor de rest van ons leven. We hebben het overleefd en het was een onvergetelijke ervaring.

 

From Carl and Debbie on Aug 10th, 2008

Hey Guys, Very beautiful pictures of your trip in China (especially Yangshuo!). We're in Hong Kong right now but will be heading to Shanghai and Beijing soon. Your pics gave us inspiration on where to go. Thanks and hope you guys are doing well! Carl and Debbie